FAQ

Какво представлява покритието Cerakote?

Cerakote е керамичен полимер, предлагащ водещи в бранша издръжливост, устойчивост, твърдост, гъвкавост, защита от химически агенти, надраскване, корозия и топлина. Cerakote не е боя, а керамично покритие.

Какво може да бъде третирано със Cerakote?

Cerakote може да се нанася върху почти всички повърхности – метали, пластмаси, полимери, композитни материали, хидрографики, PVD и др. Намира приложение в оръжейния сектор, автомобилния, мото и вело тунинга, екстремните спортове, черната техника, машиностроенето и навсякъде, където има необходимост от защита и желание за персонализация.

Кой произвежда покритието Cerakote?

Компанията производител е NIC Industries, САЩ, която е основана през 1984 г. и поставя силен фокус върху иновациите. Покритието Cerakote е разработено по време на войната в Персийския залив по поръчка на армията на САЩ, като основната му цел е да защити оръжейните системи от неблагоприятните експлоатационни условия. Поетапно, Cerakote се превръща в безспорен лидер в тънкослойните защитни покрития в световен мащаб като гамата покрития се предлагат в над 40 държави на 5 континента.

Какви са функционалните характеристики на покритията Cerakote?

Всички покрития Cerakote осигуряват защита на третираните детайли от надраскване, износване, корозия, химически агенти, UV лъчи, промяна на цвета на покритието. Специализирани серии покрития намаляват триенето, намаляват или увеличават топлоотделянето, прикриват третираните детайли от системи за нощно виждане и др.

Какви са видовете Cerakote покрития и какво приложение намират?

• H-серия / Elite серия – керамични покрития с висока издръжливост и нанасяне върху всякакви повърхности. Устойчиви на температури до 260 градуса, изискват добавяне на втвърдител и изпичане на детайла. Elite серията надгражда H-серията и осигурява най-високо ниво на защита. Широко приложение: в оръжейните среди - пистолети, пушки, оптики, ножове, очила, кобури, всякакви аксесоари; авто/мото - елементи от интериора/екстериора, джанти, брони; велосипеди – рамки, вилки, кормила, лапи, колчета за седалки; фитнес уреди – защита от захабяване и влага; IT и черна техника – къстъмизация и защита на продукти от висок клас – смартфони, лаптопи, озвучителни системи, компютърни кутии, монитори, кейсове на видеокарти, дънни платки, клавиатури, мишки. • C-серия – керамични покрития за високотемпературни приложения, особено линията Glacier. Най-широко приложение намират в двигателни компоненти, изпускателни и спирачни системи на автомобили и мотори. Издържат на температура до 1100 градуса и не изискват изпичане на третирания детайл. • MC-серия – прозрачно защитно керамично покритие с матов или гланцов ефект, нанасящо се върху всякакви повърхности. Издържа на температури до 540 градуса и не изисква изпичане на третирания детайл. Най-често се прилага върху фабрично боядисани/третирани детайли, които са изложени на неблагоприятни експлоатационни условия. Прилага се във всички по-горе описани сектори. • Други серии: Micro Slick - керамичен филм с нисък коефициент на триене и високотемпературна устойчивост, нанася се върху оръжейни елементи и двигателни компоненти; V-серия - нанася се върху бутала, клапани и други двигателни компоненти с цел увеличаване на компресията и създаване на термална бариера; V-серия за разсейване на топлината - предимно се нанася върху турбокомпресори; Near-Infrared Signature Management покритие - скрива от системи за нощно виждане оръжия и елементи, върху които е нанесено.

В какви цветове се предлагат покритията?

В нашия уебсайт www.cerakote.bg е налична палитра и кодировка на всички възможни цветове. Във Фейсбук страницата ни редовно публикуваме актуалните наличности, с които разполагаме. Примерни дизайни и цветови комбинации можете да разгледате в интернет, в галерията на нашия уебсайт и в сайта на производителя www.cerakote.com.

Какви са стъпките на нанасяне на покритията?

Съществуват известни разлики в зависимост от серията Cerakote, която се нанася, но най-общо процесът е следният: - обезмасляване в ултразвукова вана - бластиране с пясък, стъклени перли или друга подходяща медия за премахване на съществуващото покритие и осигуряване на адхезия - почистване на детайла и подготовка за нанасяне на покритието - нанасяне на покритието - изсушаване/изпичане на детайла - контрол на качеството

Как да направя поръчка, колко време отнема и какви са стъпките при изпълнението й?

Свържете се с нас във Фейсбук, на marketing@cerakote.bg или на 0888968862 и споделете детайли относно вашия проект. Повече от желателно е да предоставите описание или графична схема на детайлите, които ще се третират и избраните от вас кодове на покрития/цветове, за да няма разминаване. За стандартни проекти и услуги можете да видите съответната ценова листа във Фейсбук или на сайта ни www.cerakote.bg. При по-сложни проекти ще ви изпратим конкретна оферта. След одобрение на офертата се попълва и подписва приемо-предавателен протокол и ни изпращате детайлите в напълно разглобен вид, готови за третиране. Изделия, подлежащи на регулаторен режим (напр. оръжия) следва да се предадат на място при нас или да се приемат от вас чрез осигурен от нас безплатен транспорт, в съответствие с разпоредбите на приложимото законодателство. Технологичният процес по третиране на детайлите със Cerakote отнема между 5 и 14 дни, в зависимост от вида покритие, сложността на избраният дизайн и количеството детайли. За услугата се заплаща след приемане на детайла.

Каква е гаранцията на покритията?

Покритията имат доживотна гаранция за дефекти при нанасянето (напр. при лющене, изтъркване). От гаранцията се изключват случаи, в които покритието е нарушено в следствие на механична интервенция (надраскване, удар, огъване), при третиране с разтворители и други умишлено причинени злонамерени действия.

Мога ли да купя от вас покритието и да го нанеса сам?

Политиката на производителя на покритията и локалния дистрибутор ни забранява да извършваме продажби на покрития. Ние извършваме комплексната услуга по изготвяне и съгласуване на проекта с клиента, предварителна подготовка и обработка на детайлите, нанасяне на покритието и контол на качеството. Нашите сертифицирани апликатори са периодично обучавани от инструктори от централата на Cerakote относно изискванията за:
- подготовка на детайлите;
- съхранение, боравене, подготовка и нанасяне на покритията;
- контрол на качеството и опаковка.
Нашата материална база и всички използвани машини, съоръжения и инструменти са периодично проверявани и сертифицирани от европейския дистрибутор на Cerakote.
Гореописаните изисквания и допълнителните процедури, на които напълно отговаряме и прилагаме са много на брой и касаят най-малките стъпки в процеса, например колко време след хомогенизиране на покритието може то да се прецеди през цедка с определена пропускливост спрямо използвания цвят, за да се гарантира попадането на правилния брой керамични частици в готовата смес след добавяне на втвърдителя.
С две думи - това не е дейност, която може да се изпълни в домашни условия, работи се с невероятно малки допуски, извършват се периодични измервания с калибрирани прецизни средства за измерване, а при неправилна обработка и нанасяне резултатите стават явни почти веднага - покритието се люпи, получават се шупли, налични са замърсители и неравности. Това естествено би навредило неимуверно върху утвърдената репутация на Cerakote като най-добре представящо се керамично покритие на пазара и именно поради това, дейностите по нанасяне са възложени на сертифицирани апликатори, какъвто за България сме ние - Шутинг 360 ЕООД.